Kurkumin, léčivá sloučenina, se v medicíně používá již léta. Je hlavní účinnou látkou kurkumy, koření získaného z oddenku Curcuma longa. Ačkoli se běžně prodává v práškové formě, je k dostání také jako kořen podobný zázvoru. Zdravotní přínosy kurkumy byly rozpoznány již ve starověké Číně, kde se používala k úlevě od zažívacích potíží, žaludečních nevolností a k podpoře hojení ran. Moderní výzkum široce dokumentuje zdravotní vlastnosti kurkuminu, zejména při zánětech. V důsledku toho se kurkumin používá v různých lécích a doplňcích stravy. Probíhá také výzkum jeho potenciálu v léčbě Alzheimerovy choroby, deprese a dokonce i některých druhů rakoviny.
Silný protizánětlivý účinek
Kurkumin je jedním z nejsilnějších přírodních antioxidantů, který neutralizuje volné radikály v buňkách. Stimuluje také intracelulární produkci glutathionu, sloučeniny se silnými antioxidačními vlastnostmi. Bojem proti oxidačnímu stresu vykazuje kurkumin silné protizánětlivé účinky. Klinické studie prokázaly jeho účinnost při snižování zánětlivých markerů, jako je C-reaktivní protein (CRP), zejména u pacientů s metabolickým syndromem.

Zmírňuje bolesti a otoky kloubů
Díky svým antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem se kurkuma běžně používá k úlevě od bolesti spojené s artritidou. Výzkum naznačuje, že kurkumin může být stejně účinný jako běžné nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID), jako je aspirin a ibuprofen, s menším počtem vedlejších účinků. Pacienti užívající kurkumin zaznamenali snížení bolesti a otoku kloubů, zejména u onemocnění, jako je revmatoidní artritida.
Trávicí zdraví
Kurkumin chrání gastrointestinální trakt, předchází zažívacím poruchám, nadýmání a zmírňuje zánětlivé onemocnění střev. Stimuluje vylučování mucinu, proteinu, který tvoří ochrannou vrstvu ve sliznici žaludku a vykazuje protivředové vlastnosti. Příznivé účinky kurkuminu byly pozorovány u onemocnění, jako je Crohnova choroba a ulcerózní kolitida, což vede ke zmírnění bolesti břicha, krvácení a průjmu.
Zdraví srdce a snížení cholesterolu
Kurkumin hraje klíčovou roli ve snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění. Inhibuje tvorbu tukových usazenin ve stěnách tepen, čímž působí proti ateroskleróze. Dále zabraňuje poškození cév a lymfatických endotelových buněk vyvolanému homocysteinem a inhibuje agregaci krevních destiček. Jeho antioxidační a protizánětlivé účinky přispívají ke snižování hladiny LDL cholesterolu a triglyceridů, jak potvrzují systematické studie.
Zvýšená absorpce
Problémem kurkuminu je jeho nízká biologická dostupnost. Moderní technologie, včetně fosfolipidových a polysacharidových komplexů, liposomálních systémů a nanočástic kurkuminu, se snaží toto omezení řešit. Micelární solubilizace, špičkový přístup, výrazně zvyšuje rychlost absorpce aktivních složek, díky čemuž je kurkumin biologicky dostupnýjší než jeho přirozená forma.
Prevence rakoviny
Kurkumin má několik vlastností, které mohou mít protirakovinné účinky. Studie naznačují, že inhibuje dělení a migraci rakovinných buněk, zejména v trávicím systému, včetně žaludku, dvanáctníku a tlustého střeva.

Přínosy pro duševní zdraví
Výzkum naznačuje, že kurkumin může být účinný při snižování příznaků deprese.Zvyšuje hladiny mozkového neurotrofického faktoru (BDNF), což je protein, který ovlivňuje fungování neuronů a nervového systému. Abnormálně nízké hladiny BDNF jsou spojovány se stavy, jako je deprese, schizofrenie, Alzheimerova choroba a Huntingtonova choroba.
Alzheimerova choroba
Ve studiích na zvířatech i lidech se kurkumin ukázal jako slibný v inhibici ukládání beta-amyloidních plaků, které jsou spojeny se ztrátou neuronů u pacientů s Alzheimerovou chorobou. Přestože má kurkumin potenciál jako léčba Alzheimerovy choroby, je zapotřebí dalšího výzkumu.
Rozmanité zdravotní přínosy kurkuminu, od protizánětlivých a protibolestivých vlastností až po potenciální prevenci rakoviny a podporu duševního zdraví, z něj učinily předmět intenzivního vědeckého výzkumu. Řešení problému nízké biologické dostupnosti kurkuminu zůstává klíčové a pokroky v technologiích jeho podávání jsou slibné. Uvedené reference poskytují další zdroje pro ty, kteří se chtějí hlouběji ponořit do vědy, která stojí za zdravotními přínosy kurkuminu.
Zdroje:
- Aggarwal, B.B., Harikumar, K.B. (2009). „Potenciální terapeutické účinky kurkuminu, protizánětlivého činidla, proti neurodegenerativním, kardiovaskulárním, plicním, metabolickým, autoimunitním a neoplastickým onemocněním.“ The International Journal of Biochemistry & Cell Biology, 41(1), 40–59.
- Lopresti, A.L., Drummond, P.D. (2017). „Účinnost kurkuminu a kombinace šafránu a kurkuminu při léčbě závažné deprese.“ Journal of Affective Disorders, 207, 188–196.
- Sanmukhani, J., Satodia, V., Trivedi, J., Patel, T., Tiwari, D., Panchal, B., Goel, A., Tripathi, C.B. (2014). „Účinnost a bezpečnost kurkuminu u závažné depresivní poruchy: randomizovaná kontrolovaná studie.“ Phytother Res., 28(4), 579-85.
- Liu, X., Machado, G.C., Eyles, J.P. (2018). „Dieta pro léčbu osteoartrózy: systematický přehled a metaanalýza.“ Br. J Sports Med, 52, 167–17.
- Hamaguchi, T., Ono, K., Yamada, M. (2010). „Kurkumin a Alzheimerova choroba.“ CNS Neuroscience & Therapeutics, 16(5), 285–297.
- Qin, S., Huang, L., Gong, J., Shen, S., Huang, J., Ren, H., Hu, H. (2017). „Účinnost a bezpečnost kurkumy a kurkuminu při snižování hladin lipidů v krvi u pacientů s kardiovaskulárními rizikovými faktory: metaanalýza randomizovaných kontrolovaných studií.“ Nutr J., 16(1), 68.